Bežične bubice Mini Kamere

Moderni Načini Varanja na Ispitima

Sa razvojem tehnologija i dostupnošću interneta razvili su se i razni načini i tehnike kojima se studenti služe kako bi ostvarili što bolje rezultate na ispitima. Koliko daleko se u varanju na ispitima ide u nekim zemljama govore i činjenice da su u Engleskoj nedavno procureli obavezni nacionalni testovi za osnovce (SAT tests), koje je gotovo svaki učenik ili roditelj mogao besplatno da skine sa interneta.
Nekada, u ne tako davno vreme studenti su se služili papirićima na kojima su ispisivali formule, definicije i ono što nisu mogli ili nisu želeli da nauče. Ova metoda se tradicionalno kod nas u Srbiji zvala “puškice”. Gotovo da nije bilo učenika ili studenta koji nije nekoliko dana ili dan pred kontrolni ili ispit pripremao svoj mali “podsetnik” koji je ispisivao sitnim slovima na malom parčetu papira. Bilo je i onih rekordera koji su zapisivali i po čitave lekcije na svoju puškicu koja je bila dugačka i po nekoliko santimetara. Nemojte da mislite da se ovom metodom nisu služili i vaši profesori. I najbolji studenti, đaci su makar jednom napravili puškicu i prepisali sa nje. Ova metoda, mada je i danas neki koriste i nije toliko popularna jer je potrebno mnogo vremena da se puškica napiše a i papiri se gužvaju, moraju dobro da se sakriju, a i potrebna je izuzetna veština prepisivača koji mora biti smiren kako ga nebi uhvatili.
Čime se služe današnji klinci i studenti u klupama? U daljem delu ovog teksta pozabavićemo se nekim popularnim metodama.

Mobilni telefon

Krenućemo od one najpristupačnije metode a to je mobilni telefon. Danas gotovo svaki osnovac, srednjoškolac ili student ima mobilni telefon. Oni jednostavno u svoje telefone iskucaju poruke u kojima se nalaze definicije ili formule koje na ispitu prepišu. Ovaj metod nije toliko uspešan, zahteva previše radnji a i nije jednostavan za sakrivanje. Ovom metodom rizikujete da budete izbačeni sa testa ili ispita ali i da vam dežurni profesor oduzme telefon.

92916535invisiblepenl1141321307714232995891426787508_1464007603

Fluorescentne olovke

Fluorescentne olovke ili kako ih još zovu UV olovke koriste se za pisanje nevidljivih reči ili poruka koje se čitaju uz pomoć led lampice koja se nalazi na zadnjem delu UV olovke. Bez led svetla tekst koji je ispisan UV olovkom nije moguće pročitati. Tako da studenti ovu olovku koriste kako bi napisali nevidljive podsetnike ili formule na digitronima, papirima koje koriste za računanje a ne tako retko i farmericama ili pantalonama koje na sebi nose. Tkođe ni ova metoda nije toliko uspešna kod manje veštih prepisivača a i zahteva dosta opreza.

Digitron sa memorijom

Na tržištu postoje digitroni sa memorijom, u kojima možete memorisati matematičke formule. Međutim ovaj uređaj ima manu jao male memorije, tako da možete da memorišete svega nekoliko formula. Takođe mana ove metode je što digitron možete da koristite samo na ispitima iz određenih predmeta kao što su matematika, fizika ili hemija, nije primenjiva na ostalim ispitima ili kontrolnim vežbama. A i određeni profesori zahtevaju da se računa na papiru pa korišćrnjr digitrona samim tim nije dozvoljeno.

Ručni satovi

Smart watch – pametni sat

Pametni satovi su danas u modi. Međutim njihova cena nije pristupačna za svačiji džep, tako da ova metoda kod nas u srbiji i nije nešto popularna. Takođe problem kod pametnih ili android satova je taj što je za nesmetan rad ovog  uređaja potrebna wifi konekcija, koju malo koji amfiteatar ili učionica u toku ispita imaju.

USB Sat Za Prepisivanje naslovna

USB sat

Ono što je definitivno najbolje rešenje koje studenti u slučaju nedostatka wifi  konekcije koriste, je USB sat. Ovaj sat radi potpuno nezavisno od drugih uređaja i ima sopstvenu memoriju. Sve što je potrebno je da uz pomoć USB kabla i računara unesete ono što vam je na ispitu potrebno. USB sat je veoma popularna metoda za prepisivanje, posebno iz razloga sto je tesko utvrditi razliku izmedju pravog sata i USB sata koji se koristi za prepisivanje.

Sat sa kamerom

Pored smart i USB satova na tržištu postoje i satovi sa kamerom. Ovaj uređaj se koristi u glavnom u kombinaciji sa bežičnom ili bluetooth bubicom za komunikaciju. Funkcija sata je da šalje sliku na email. Ovaj uređaj studenti koriste kada im je potrebno da na ispitu objasne neku sliku, grafikon ili dijagram. Veoma je popularan među studentima.
Ovo su samo neki od modernih i popularnih metoda prepisivanja. Sigurni smo da ste bar jednom ako ne i više puta koristili neko od gore navedenih uređaja ili pomagala. Voleli bi da nam kažete koji je vaš omiljeni metod za prepisivanje, nećemo nikome reći, obećavamo. 🙂