Bezicne bubice mini kamere

Moderni Načini Varanja na Ispitima

Sa razvojem tehnologija i dostupnošću interneta razvili su se i razni načini i tehnike kojima se studenti služe kako bi ostvarili što bolje rezultate na ispitima. Koliko daleko se u varanju na ispitima ide u nekim zemljama govore i činjenice da su u Engleskoj nedavno procureli obavezni nacionalni testovi za osnovce (SAT tests), koje je gotovo svaki učenik ili roditelj mogao besplatno da skine sa interneta.
Nekada, u ne tako davno vreme studenti su se služili papirićima na kojima su ispisivali formule, definicije i ono što nisu mogli ili nisu želeli da nauče. Ova metoda se tradicionalno kod nas u Srbiji zvala “puškice”. Gotovo da nije bilo učenika ili studenta koji nije nekoliko dana ili dan pred kontrolni ili ispit pripremao svoj mali “podsetnik” koji je ispisivao sitnim slovima na malom parčetu papira. Bilo je i onih rekordera koji su zapisivali i po čitave lekcije na svoju puškicu koja je bila dugačka i po nekoliko santimetara. Nemojte da mislite da se ovom metodom nisu služili i vaši profesori. I najbolji studenti, đaci su makar jednom napravili puškicu i prepisali sa nje. Ova metoda, mada je i danas neki koriste i nije toliko popularna jer je potrebno mnogo vremena da se puškica napiše a i papiri se gužvaju, moraju dobro da se sakriju, a i potrebna je izuzetna veština prepisivača koji mora biti smiren kako ga nebi uhvatili.
Čime se služe današnji klinci i studenti u klupama? U daljem delu ovog teksta pozabavićemo se nekim popularnim metodama.

Mobilni telefon

Krenućemo od one najpristupačnije metode a to je mobilni telefon. Danas gotovo svaki osnovac, srednjoškolac ili student ima mobilni telefon. Oni jednostavno u svoje telefone iskucaju poruke u kojima se nalaze definicije ili formule koje na ispitu prepišu. Ovaj metod nije toliko uspešan, zahteva previše radnji a i nije jednostavan za sakrivanje. Ovom metodom rizikujete da budete izbačeni sa testa ili ispita ali i da vam dežurni profesor oduzme telefon.

92916535invisiblepenl1141321307714232995891426787508_1464007603

Fluorescentne olovke

Fluorescentne olovke ili kako ih još zovu UV olovke koriste se za pisanje nevidljivih reči ili poruka koje se čitaju uz pomoć led lampice koja se nalazi na zadnjem delu UV olovke. Bez led svetla tekst koji je ispisan UV olovkom nije moguće pročitati. Tako da studenti ovu olovku koriste kako bi napisali nevidljive podsetnike ili formule na digitronima, papirima koje koriste za računanje a ne tako retko i farmericama ili pantalonama koje na sebi nose. Tkođe ni ova metoda nije toliko uspešna kod manje veštih prepisivača a i zahteva dosta opreza.

Digitron sa memorijom

Na tržištu postoje digitroni sa memorijom, u kojima možete memorisati matematičke formule. Međutim ovaj uređaj ima manu jao male memorije, tako da možete da memorišete svega nekoliko formula. Takođe mana ove metode je što digitron možete da koristite samo na ispitima iz određenih predmeta kao što su matematika, fizika ili hemija, nije primenjiva na ostalim ispitima ili kontrolnim vežbama. A i određeni profesori zahtevaju da se računa na papiru pa korišćrnjr digitrona samim tim nije dozvoljeno.

Ručni satovi

Smart watch – pametni sat

Pametni satovi su danas u modi. Međutim njihova cena nije pristupačna za svačiji džep, tako da ova metoda kod nas u srbiji i nije nešto popularna. Takođe problem kod pametnih ili android satova je taj što je za nesmetan rad ovog  uređaja potrebna wifi konekcija, koju malo koji amfiteatar ili učionica u toku ispita imaju.

USB Sat Za Prepisivanje naslovna

USB sat

Ono što je definitivno najbolje rešenje koje studenti u slučaju nedostatka wifi  konekcije koriste, je USB sat. Ovaj sat radi potpuno nezavisno od drugih uređaja i ima sopstvenu memoriju. Sve što je potrebno je da uz pomoć USB kabla i računara unesete ono što vam je na ispitu potrebno. USB sat je veoma popularna metoda za prepisivanje, posebno iz razloga sto je tesko utvrditi razliku izmedju pravog sata i USB sata koji se koristi za prepisivanje.

Sat sa kamerom

Pored smart i USB satova na tržištu postoje i satovi sa kamerom. Ovaj uređaj se koristi u glavnom u kombinaciji sa bežičnom ili bluetooth bubicom za komunikaciju. Funkcija sata je da šalje sliku na email. Ovaj uređaj studenti koriste kada im je potrebno da na ispitu objasne neku sliku, grafikon ili dijagram. Veoma je popularan među studentima.
Ovo su samo neki od modernih i popularnih metoda prepisivanja. Sigurni smo da ste bar jednom ako ne i više puta koristili neko od gore navedenih uređaja ili pomagala. Voleli bi da nam kažete koji je vaš omiljeni metod za prepisivanje, nećemo nikome reći, obećavamo. 🙂

One thought on “Moderni Načini Varanja na Ispitima

 1. The men’s prostate is a vital section of a male’s reproductive system. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The prostate is situated just in front of the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really miserable and inconvenient for the patient as his urinary strategy is directly affected.

  The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.

  Prostate infection, also known as prostatitis, is easily the most common prostate-related problem in men younger than 55 yrs . old. Infections from the prostate gland are classified into four types – acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

  Acute bacterial prostatitis is the least common of most types of prostate infection. It is brought on by bacteria based in the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

  Chronic bacterial prostatitis is often a condition of the particular defect within the gland along with the persistence presence of bacteria inside urinary tract. It can be caused by trauma for the urinary tract or by infections originating from the rest of the body. A patient may go through testicular pain, spine pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal in the prostate defect as well as the use antibiotics and NSAIDs to help remedy the soreness.

  Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not to create what causes these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur as a consequence of unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and high lifting might cause these infections.

  Maintaining a Healthy Prostate

  To prevent prostate diseases, a proper meals are important. These are some from the actions and also hardwearing . prostate healthy.

  1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for overall health and will also also maintain your urinary track clean.

  2. Some studies claim that several ejaculations a week will assist you to prevent cancer of prostate.

  3. Eat red meat moderately. It has been shown that consuming more than four meals of beef per week will raise the likelihood of prostate diseases and cancer.

  4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

  The most significant measure to consider to be sure a healthy prostate is always to go for regular prostate health screening. If you are forty yrs . old and above, you must go for prostate examination one or more times annually.

Comments are closed.